نوبت تلفنی

09367777557

عمل آرتروسکوپی شانه

عمل جراحی آرتروسکوپی شانه یکی از روش‌های مدرن درمان آسیب‌های مفصل شانه‌ای است. این مفصل کاربردهای گسترده‌ای دارد و از آنجایی که در همه جهات و به طور ۳۶۰ درجه حرکت می‌کند، در معرض آسیب‌های بسیاری قرار می‌گیرد. حتی عواملی خارجی مانند آسیب گردن و یا بیماری‌های داخلی مثل بیماری‌های قلبی نیز می‌توانند روی سلامت این عضو مهم تاثیر بگذارند. اگر شما نیز از درد شانه رنج می‌برید و قصد دارید با این روش درمانی بیشتر آشنا شوید، این مطلب برای شما نوشته شده است. امیدواریم که با مطالعه آن از روش انجام جراحی با لیزر و مزایای آن بیشتر آشنا شوید.

جراحی شانه به دو روش باز و بسته انجام می‌شود که بر اساس مقدار آسیب وارد شده به مفصل، جراح فوق تخصص شانه یکی از این دو روش را انتخاب می‌کند. توجه کنید که جراحی آرتروسکوپی شانه با نام جراحی شانه با لیزر نیز شناخته می‌شود.

عمل جراحی آرتروسکوپی شانه

جراحی‌های شانه

عناوین مقاله

فهرست محتوا

آرتروسکوپی شانه چیست؟

جراحی آرتروسکوپی شانه چیست

Arthroscopy از ترکیب دو واژه Artro به معنای مفصل و Skopein به معنای نگاه کردن تشکیل شده است. بنابراین می‌توان آرتروسکوپی را به معنای نگاه کردن به داخل مفصل دانست. این اصطلاح به عنوان یکی از روش‌های جراحی مدرن به کار می‌رود که در آن از دستگاهی با همین نام استفاده می‌شود. آرتروسکوپ دستگاهی بلند و باریک، به شکل مداد است که به چندین لیزر و دوربین مجهز شده است. این دستگاه در طی عمل جراحی آرتروسکوپی شانه از برش‌های کوچک و کم‌عمق وارد شانه شده و از نوع و شدت آسیب تصویربرداری می‌کند. هنگامی که پزشک این تصاویر را بر روی مانیتور مشاهده می‌کند، می‌تواند با اطمینان از محل و میزان آسیب، به درمان آن بپردازد.

عمل آرتروسکوپی شانه که به جراحی شانه با لیزر نیز معروف است، مزایای بی‌شماری نسبت به جراحی به روش سنتی آن دارد. برای مثال ریکاوری بیمار پس از جراحی سریع‌تر و طول دوره درمان، کوتاه‌تر خواهد بود. همچنین عوارض جراحی باز را نیز ندارد و زخم‌های ناشی از برش آن سریع‌تر جوش خواهد خورد.

عمل آرتروسکوپی شانه در چه مواردی انجام می‌شود؟

جراحی شانه به روش آرتروسکوپی و درمان آسیب

اگر مفصل شانه شما دچار آسیب شده و دردهای شدیدی را تجربه می‌کنید، باید بدانید که جراحی شانه با لیزر به سرعت و به عنوان اولین درمان، توصیه نمی‌شود. پزشک ابتدا روش‌هایی مانند استراحت کردن، فیزیوتراپی و یا استفاده از داروهای ضدالتهاب را پیشنهاد خواهد کرد. در صورتی که این روش‌ها نتیجه ندهد، می‌توان جراحی شانه را نیز در نظر گرفت. البته قبل از شروع درمان به هر یک از روش‌های گفته شده، معاینه دقیقی از وضعیت فعلی شما انجام می‌شود. اگر شما دچار پارگی یا نیمه پارگی تاندون شانه شده باشید، ممکن است پزشک در ابتدای سیر درمان، جراحی را به شما پیشنهاد ندهد.

تاثیر عمل آرتروسکوپی شانه معمولا در مواردی همچون شانه یخ‌زده یا دررفتگی‌های مکرر شانه بیشتر خواهد بود. همچنین برای درمان عارضه‌هایی مانند آسیب به تاندون روتاتورکاف، آسیب به لابروم، اصلاح رباط‌ها، برداشت بافت متورم و یا درمان غضروف شل، این نوع جراحی بیشتر استفاده می‌شود. درواقع جراحی شانه با لیزر، کاربردهای محدودی دارد و در مواردی مانند آزادسازی عصب، اصلاح شکستگی و برش کیست انجام می‌شود. اما برای عارضه گسترده‌ای مثل تعویض مفصل شانه، به‌هیچ‌وجه انتظار جراحی آرتروسکوپی را نداشته باشید و باید تن به جراحی باز شانه دهید.

علاوه بر موارد بالا، در صورتی که به یکی از آسیب‌ها یا بیماری‌های شانه مبتلا باشید، ممکن است که پزشک شما روش جراحی آرتروسکوپیک را برای شما پیشنهاد کند.

  • تعویض کامل مفصل شانه
  • ترمیم مفصل آکرومیوکلاویکولار
  • سندرم گیر افتادگی شانه
  • شکستگی‌های شانه
  • شکستگی ترقوه
  • دررفتگی مفصل استرنوکلاویکولار
  • شکستگی قسمت فوقانی بازو
  • شکستگی استخوان کتف
  • گیر افتادگی اعصاب اطراف شانه

عمل آرتروسکوپی شانه چگونه است؟

پیش از جراحی آرتروسکوپی شانه، لازم است ابتدا با انجام آزمایش‌هایی مثل آزمایش خون و تصویربرداری با اشعه ایکس، بی‌خطر بودن آن برای بدنتان برای پزشک محرز شود. اگر نتایج آزمایش‌ها رضایت‌بخش باشد و از سلامتی کافی برخوردار باشید، با جراحی سنگینی روبه‌رو نخواهید بود. عمل جراحی شانه با لیزر معمولا به صورت سرپایی انجام می‌شود و نیازی به بستری شدن بیمار در بیمارستان وجود نخواهد داشت. منظور از سرپایی این است که شما برای چند روز در بیمارستان بستری نخواهید شد و ممکن است چند ساعت بعد از عمل (همان روز عمل) از بیمارستان مرخص شوید.

پس از ورود به اتاق عمل، پزشک از یک داروی بی‌حسی سبک استفاده کرده و با تزریق آن در بلوک‌های عصبی گردن و بالای شانه، احساسات و حرکات ناخودآگاه بدن را کنترل می‌کند. این دارو هم نقش بی‌حس کننده در طول عمل را ایفا کرده و هم میزان درد پس از جراحی را کاهش می‌دهد. البته ممکن است نیاز باشد تا برای جلوگیری از تکان‌های ناخودآگاه، بازو به کمک ابزار نگه‌دارنده در جای خود ثابت نگه داشته شود.

ممکن است که شما تحت بیهوشی عمومی نیز قرار بگیرید و این موضوع به شرایط بیمار، کادر پزشکی و تصمیم جراح شما دارد.

برای شروع جراحی ابتدا باید بدنتان در موقعیت راحتی قرار گرفته باشد. معمولا پیشنهاد می‌شود که به صورت نیمه‌خوابیده بر روی تخت جراحی بنشینید و یا بر روی پهلو دراز بکشید. در این صورت پزشک می‌تواند آرتروسکوپ را طوری داخل بدن قرار دهد که از داخل شانه نمای واضحی داشته باشد.

هنگامی که بدن و شانه در موقعیت خوبی قرار گرفت، باید موهای روی شانه تراشیده شده و پوست آن ضدعفونی شود. بهتر است قبل از ورود به بیمارستان، موهای اضافه بر روی بازو و شانه خود را با استفاده از تیغ پاک کنید. در این مرحله، پزشک جراح روی شانه آسیب‌دیده برش کوچکی ایجاد کرده و آرتروسکوپ را از طریق آن، وارد بدن می‌کند. همچنین لازم است مایعی به درون شانه تزریق شود تا با متورم کردن قسمت آسیب‌دیده، تصویربرداری واضح‌تر شده و پزشک، دید دقیق‌تری از نوع و شدت آسیب داشته باشد.

حال که پزشک می‌تواند تصویر عارضه را به دقت مشاهده کند، از ابزارهای جراحی لازم کمک می‌گیرد. این ابزارها از طریق برش‌های دیگری وارد شانه بیمار می‌شوند تا برای نگه داشتن، تراشیدن، برش دادن و بخیه زدن عضو آسیب‌دیده استفاده شوند. پس از تکمیل جراحی شانه با لیزر، آرتروسکوپ و ابزارهای جراحی از بدن بیمار خارج شده و قسمت برش‌داده‌شده، بخیه زده می‌شود. استریل کردن محل بخیه و پوشاندن آن با بانداژهای نرم و بزرگ نیز آخرین مرحله از جراحی آرتروسکوپی شانه است.

مدت زمان عمل آرتروسکوپی شانه بسته به میزان آسیبی دارد که شما دریافت کردید ولی معمولا این عمل جراحی بین ۱ الی ۱٫۵ ساعت زمان خواهد برد.

فیلم عمل تاندون شانه به روش آرتروسکوپی برای شما در ادامه قرار داده شده است و می‌توانید روش عمل را به صورت کامل مشاهده کنید.

مراقبت های بعد از عمل آرتروسکوپی شانه

پس از عمل جراحی آرتروسکوپی شانه باید حدودا ۲ ساعت استراحت کنید تا بدن توان ازدست‌رفته خود را بازیابد. در صورتی که درد شدیدی داشته باشید و البته به تشخیص و تجویز پزشک، می‌توانید دارو مصرف کنید. این داروها معمولا داروهای آستروئیدی با خاصیت ضدالتهاب بوده و یا برای بی‌حسی موضعی محل جراحی استفاده می‌شوند. فراموش نکنید که در هر صورت، داشتن درد پس از انجام جراحی، طبیعی خواهد بود. میزان درد و مدت آن، به گستردگی و شدت جراحی بستگی دارد که برای تسکین آن، می‌توانید از کمپرس یخ استفاده کنید.

دست شما در یک آتل گردنی یا اسلینگ قرار داده شده و از شما خواسته خواهد شد که بارهای سنگین را جا به جا نکرده و فشار زیادی به شانه عمل شده خود نیاورید.

تا چند روز پس از جراحی شانه با لیزر، بهتر است به صورت نیمه نشسته بخوابید. این کار از کشیدگی شانه در هنگام خواب جلوگیری می‌کند و مفصل شانه را در موقعیت راحت‌تری قرار می‌دهد. همچنین تا چند روز باید از استحمام، خیس کردن و مالیدن قسمت جراحی شده، خودداری کنید. هنگامی که زخم محل جراحی بسته شده و ترشح نداشته باشد، می‌توانید روی آن را بشویید. در طول این مدت، باید بانداژ محل جراحی را به طور مرتب تعویض کرده و بانداژهای بزرگ اولیه را با بانداژهای کوچک و ساده جایگزین کنید.

ترمیم کامل شانه جراحی‌شده، از چند هفته تا چند ماه زمان می‌برد. توصیه می‌کنیم در طول این مدت فعالیت روزانه خود را به آهستگی شروع کنید. این کار به شانه شما کمک می‌کند تا با سرعت بیشتری درمان یابد. در صورتی که حرکت شانه برایتان دشوار باشد، پزشک فیزیوتراپی بعد از عمل آرتروسکوپی شانه تجویز خواهد کرد. همچنین بنا به شدت جراحی، ممکن است مجبور باشید مدتی از وسایل کمکی مانند ایموبلایزر یا اسلینگ شانه استفاده کنید. توجه داشته باشید که تا درمان کامل شانه، ابدا آن را تکیه‌گاه بدن خود قرار ندهید و وزن بدن را روی شانه نیندازید.

فیزیوتراپی و توانبخشی بعد از جراحی آرتروسکوپی شانه

انجام حرکات ورزشی مناسب و فیزیوتراپی بعد از جراحی آرتروسکوپی شانه، نقش مهمی در سلامتی شما ایفا می‌کند و باعث می‌شود سریع‌تر فعالیت‌های روزانه خود را از سر بگیرید. شما می‌توانید با کمک متخصص فیزیوتراپی، یک برنامه ورزشی مناسب را دنبال کنید تا قدرت شانه خود را سریع‌تر به دست آورید. این برنامه، که تحت عنوان برنامه توانبخشی تجویز می‌شود، انواع مختلفی دارد و حرکات متنوعی را در بر می‌گیرد. در ادامه برخی از حرکات رایج توانبخشی بعد از عمل آرتروسکوپی شانه را شرح خواهیم داد:

  • دست خود را با زاویه ۹۰ درجه از بدن نگه دارید. سپس سعی کنید مچ دست و ساعد را ۱۸۰ درجه به پشت و بالعکس بچرخانید.
  • خمیر فیزیوتراپی تهیه کرده و مرتب با آن بازی کنید. سعی کنید انگشتان خود را به کمک خمیر خم کرده و مجددا باز کنید.
  • بایستید و هر دو کتف را به سمت عقب ببرید. سعی کنید کتف‌ها را به هم نزدیک کنید.
  • مجددا در حالت ایستاده قرار بگیرید و تلاش کنید تا هر بار، یکی از کتف‌ها را به سمت بالا و پایین حرکت دهید.
  • یک توپ متوسط را به دیوار تکیه داده و سعی کنید آن را به کمک گردن خود نگه دارید. گردن باید در حالت خم به سمت راست یا چپ (بسته به شانه جراحی شده) قرار گرفته باشد.
  • مجددا توپ را به دیوار تکیه دهید و تلاش کنید به کمک پیشانی و با گردن خمیده به سمت جلو، توپ را نگه دارید.

حرکات متعدد دیگری هم وجود دارند که می‌توانید با مشورت پزشک خود انجام دهید. فقط مراقب باشید که بیش از اندازه فشار وارد نکنید. فراموش نکنید که تاثیر عمل جراحی آرتروسکوپی شانه و موفقیت آن، به تداوم در انجام تمرین‌ها بستگی دارد.

نتیجه عمل بیماران به شیوه آرتروسکوپی

یکی از سوالات پرتکرار بیماران در مورد عمل جراحی شانه و کتف این است که آیا نتیجه این عمل‌ها، همیشه ۱۰۰ درصد رضایت بخش خواهد بود یا خیر.

در پاسخ باید بگوییم که در تمامی علم پزشکی و تمامی شاخه‌های آن میزان موفقیت عمل جراحی یا درمان‌های دیگر هیچ وقت ۱۰۰ درصد نخواهد بود. کوچکترین عمل جراحی نیز بر اساس آمار نمی‌تواند نتیجه ۱۰۰ درصدی داشته باشد. دانستن این موارد به ما کمک می‌کند که توقعات معقولی از جراحی داشته باشیم.

ولی به هر حال انتخاب پزشک حاذق و فوق تخصص جراحی با تجربه کامل در جراحی مورد نظر می‌تواند شانس موفقیت را تا حد بسیار زیادی افزایش دهد.

عمل تاندون‌های روتاتور کاف شانه یکی از جراحی‌های متداول شانه است که اگز توسط دکتر فوق تخصص به درستی انجام شود، می‌تواند نتایج خوبی را در بر داشته باشد. در ادامه نتیجه عمل تاندون روتاتور کاف شانه که توسط آقای دکتر روزبه تقوی انجام شده است را خواهیم دید.

عوارض آرتروسکوپی شانه

آرتروسکوپی شانه با توجه به اینکه عملی است که در آن کمترین آسیب ممکن به عضلات و تاندون‌ها وارد می‌شود، عوارض بسیار کمی دارد. از آنجایی که برش‌های ایجاد شده بر روی شانه بسیار کوچک است (نسبت به جراحی باز شانه)، محل جراحی زودتر ترمیم شده و خونریزی تا حد بسیار زیادی کاهش خواهد یافت.

به طور کلی ریسک عمل آرتروسکوپی شانه بسیار کم است ولی عوارض زیر نیز در بعضی از بیماران مشاهده شده است که توسط پزشک و جراح قابل کنترل خواهد بود:

  • عفونت
  • تشکیل لخته خونی
  • آسیب به رگ‌ها و اعصاب

هزینه عمل آرتروسکوپی شانه

هزینه عمل جراحی آرتروسکوپی شانه به عوامل متعددی بستگی دارد و نمی‌توان بازه دقیقی را برای آن مشخص کرد. برای مثال، قیمت ست آرتروسکوپی شانه، یکی از عوامل متغیر بوده و به قیمت ارز وابسته است. همچنین نوع بیمارستان، شهر محل درمان، نوع بیمه درمانی و حتی شدت و نوع آسیب‌دیدگی شانه نیز روی هزینه آرتروسکوپی شانه تاثیرگذار خواهند بود. برای اطلاع از وضعیت دقیق بیماری و شدت عارضه و درنتیجه اطلاع از قیمت جراحی آرتروسکوپی شانه، می‌توانید با شماره‌های مطب تماس بگیرید.

اشتراک در
اطلاع از
۰ نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
اگر سوالی دارید، برامون بنویسیدx