نوبت تلفنی

09367777557

علت درد بین دو کتف چیست؟

درد بین دو کتف یکی از عارضه‌ها و دردهای شایع بین افراد در سنین مختلف است که می‌تواند دلایل و علل مختلف ارتوپدی یا غیر ارتوپدی داشته باشد. این دردها می‌تواند از حالت ملایم تا شدید را در بر گرفته و زندگی را برای افراد مختلف سخت کنند.

در این مطلب می‌خواهیم در مورد انواع دلایل ممکن برای به وجود آمدن دردهای بین دو کتف در ناحیه ستون فقرات صحبت کرده و ببینیم که منشا این دردها چیست و چه راه‌های درمان خانگی و غیر خانگی برای کاهش درد وجود دارد.

علت‌های درد بین دو کتف

مواردی-که-منجر-به-درد-میان-دو-کتف-می-شود

هر فردی به دلایل متعدد ممکن است درد بین دو کتف را احساس کند و یا بهتر است بگوییم از آن رنج ببرد. این وضعیت در برخی از موارد به دلیل آسیب دیدگی و استفاده زیاد از این قسمت از بدن ایجاد می‌شود. در این قسمت به بررسی شایع‌ترین علل استرس و درد بین دو کتف خواهیم پرداخت.

گرفتگی عضله

یکی از متداول ترین علل برای استرس و درد بین دو کتف، گرفتگی عضله است. در این شرایط، اطراف عضله سفت شده و بدین ترتیب باعث ایجاد درد در شانه فرد خواهد شد. در بیشتر موارد، گرفتگی عضله به دلیل انجام فعالیت‌های سنگین جسمانی و گرم نکردن بدن قبل از ورزش به وجود می‌آید. در این شرایط، فرد قادر به حرکت دادن دست و یا برداشتن اجسام نیز نخواهد بود.

رگ به رگ شدن کتف یکی از عللی است که می‌تواند باعث ایجاد درد در مابین دو کتف شود و درد ناخوشایندی را برای بیمار به وجود بیاورد.

آسیب دیدگی عضله

در این شرایط، فرد از این قسمت از بدن خود بیش از حد استفاده کرده و یا بر بازو یا قسمت فوقانی کمر فشار زیادی اعمال کرده است. قرار گرفتن بدن در وضعیت یا شرایط نشستن و ایستادن نادرست از جمله دلایلی است که منجر به آسیب دیدگی عضله خواهد شد.

شکستگی استخوان کتف

در شکستگی استخوان کتف، فرد از درد شدیدی رنج خواهد برد. این عارضه به دنبال وارد شدن ضربه‌ای مستقیم ایجاد می‌شود و لازم است که سریعاً به پزشک مراجعه شود. تصادفات یکی از علل بروز این عارضه هستند.

شکستگی استخوان کتف معمولا در علم پزشکی به نام شکستگی شانه شناخته می‌شود و درصد بسیار پایینی از افراد دچار شکستگی کتف می‌شوند. زیرا کتف توسط عضلات و ماهیچه‌های بسیار زیادی احاطه شده و مقدار کمی از ضربه به آن وارد می‌شود.

التهاب عصب در ناحیه کتف

علت درد وسط پشت بین دو کتف به التهاب عصب نیز مرتبط است. این عارضه به دنبال بلند کردن اجسام سنگین بر روی‌ شانه به وجود می‌آید. البته عفونت نیز یکی از دلایل التهاب عصب در ناحیه کتف به شمار می‌رود.

آرتروز گردن

آرتروز که در علم پزشکی به آن آرتریت گفته می‌شود، بیماری‌ای است که در آن غضروف بین دو استخوان به مرور از بین رفته و سایش دو استخوان به یکدیگر باعث به وجود آمدن درد در بیمار خواهد شد. آرتروز گردن یکی از دلایلی است که می‌تواند باعث به وجود آمدن درد در گردن و نواحی اطراف آن باشد. مشکلات مربوط به ستون مهره‌ها که از یک سمت به گردن و از سمت دیگر به کمر متصل هستند و دقیقا از وسط دو کتف ما می‌گذرند، می‌تواند یکی از دلایل وجود درد در بین دو کتف از سمت پشت باشند.

شانه یخ زده

شانه یخ زده بیماری‌ای است که در آن کپسول شانه دچار چسبندگی شده و حرکات شانه را محدود می‌کند. این چسبندگی معمولا با درد متوسط تا زیادی همراه است و می‌تواند درد را در بخش‌های نزدیک خود مثل کتف‌ها منشعب کند.

بیماری‌های قلبی یا ریوی

چنانچه از درد در ناحیه میان دو کتف رنج می‌برید و هیچ یک از علل بالا در شما مشاهده نشده، این احتمال وجود دارد که به بیماری قلبی و یا ریوی مبتلا شده باشید. البته در این صورت، به غیر از درد در ناحیه بین دو کتف علائم دیگری همچون تنگی نفس، سرگیجه و یا درد قفسه سینه را احساس خواهید کرد.

متاستاز سرطان

وقتی که سرطان برای مدت طولانی در یکی از بخش‌های بدن وجود داشته باشد، سلول‌های سرطانی از طریق خون به بخش‌های دیگر منتقل شده و ممکن است در جاهای مختلف بدن نیز علائم سرطان و توده مشاهده شود. به این وضعیت متاستاز سرطان می‌گویند.

در صورتی که به سرطان در ریه، کبد و مری مبتلا شده باشید و این سرطان‌ها متاستاز کرده باشند، ممکن است دردی را در بخش بین دو کتف و شانه خود احساس کنید.

فیبرومیالژی

فیبرومیالژی یکی دیگر از آن عوارضی است که باعث ایجاد درد بین دو کتف خواهد شد. از بارزترین علائم این عارضه می‌توان به درد و احساس خستگی اشاره کرد.

وجود سنگ در کیسه صفرا

علت درد بین دو کتف به وجود سنگ در کیسه صفرا نیز مربوط می شود. در این صورت فرد از مشکلات گوارشی مانند تهوع، درد در زیر قفسه سینه سمت راست نیز رنج می برد. 

وقتی که کیسه صفرا ملتب می‌شود، دیواره‌های آن بزرگ شده و باعث راه‌های خروجی شده و دردی را در بازوی سمت راست و پشت کتف خود احساس خواهید کرد.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

فیزیوتراپی-کتف

چنانچه از درد شدید و غیر عادی در این ناحیه رنج می‌برید، می‌بایست فوراً به پزشک مراجعه کنید. در برخی از افراد این درد با علائم دیگری همچون تنگی نفس، درد قفسه سینه، سبکی سر، تعریق بیش از اندازه، سرفه کردن و بالا آوردن خون، از دست دادن بینایی، مشکل در تکلم و یا از دست دادن هوشیاری همراه است که توصیه می‌کنیم دراین موارد سریعاً با اورژانس بیمارستانی تماس گرفته و یا به نزدیک ترین مرکز درمانی مراجعه نمایید.

به صورت کلی می‌توان گفت که با احساس درد و ناراحتی بین دو کتف و بروز علائمی همچون درد شدید، بی‌حس شدن بازو و یا دستان، عدم امکان استفاده از‌ شانه و یا بازو، متورم شدن بازو و طول کشیدن درد بیش از ۲ هفته حتماً باید به یک پزشک متخصص ارتوپدی یا داخلی مراجعه کرده و مشکل را در میان بگذارید تا بتوان از بروز مشکلات جدی جلوگیری کرد.

تشخیص علت درد بین دو کتف

پزشک معالج به منظور تشخیص علت درد بین دو کتف ابتدا شرح حال بیمار را پرسیده و بعد از معاینه، عکس‌برداری از ستون فقرات را تجویز خواهد کرد. در برخی از بیماران که شرایط مساعدی ندارند، نیاز است تا پزشک متخصص نتیجه نوار و اکوی قلب را مشاهده کرده تا از عدم بروز بیماری‌های قلبی اطمینان حاصل نماید.

به منظور اطمینان از بروز بیماری‌های ریوی نیز بسته به شرایط بیمار، پزشک ممکن است سی تی اسکن قفسه سینه و یا سی تی انژیوگرافی را پیشنهاد دهد.

در صورتی که وجود مشکل در ریه و قلب با توجه به نتایج آزمایشات رد شود، با استفاده از عکس‌های رادیولوژی و تست‌هایی که در بیمارستان یا مطب از بیمار گرفته می‌شود، سعی می‌شود مشکلات استخوانی و عضله‌ای با دقت بررسی شده تا هرگونه کشیدگی یا گرفتگی در عضلات و ماهیچه‌ها مشخص و سپس درمان مورد نیاز برای آن‌ها انتخاب شود.

سوالاتی که ممکن است پزشک از شما بپرسد و بهتر است برای جواب دادن به آن‌ها آماده باشید:

  1. درد از چه زمانی شروع شده است؟
  2. آیا درد به صورت ناگهانی شروع شده یا به مرور زمان بیشتر شده است؟
  3. شدت درد چقدر است؟
  4. درد را به چه صورتی احساس می‌کنید؟ سوزن سوزن شدن یا حس فشار؟
  5. آیا کاری است که با انجام آن درد بهتر یا بدتر شود؟
  6. آیا درد یا نشانه دیگری را در جاهای دیگر بدن خود احساس می‌کنید؟
  7. آیا در چند روز اخیر ضربه ای به بدن شما وارد شده است؟
  8. آیا اخیرا ورزش جدیدی را شروع کردید یا بار سنگینی را بلند کردید؟
  9. آیا در خانواده شما سابقه حمله قلبی، کلسترول و فشار خون بالا وجود داشته است؟
  10. آیا سیگار می‌کشید یا قبلا سیگاری بوده‌اید؟

درمان درد بین دو کتف

تسکین درد در ناحیه بین دو کتف با استفاده از درمان‌های خانگی، دارویی و در برخی از موارد فیزیوتراپی امکانپذیر است. در این قسمت به خلاصه‌ای از این درمان‌ها می‌پردازیم.

ورزش

یکی از درمان‌های خانگی محسوب می‌شود. با ورزش علاوه بر این که درد بین دو کتف و ستون فقرات کاهش می‌یابد، نواحی کمر نیز تقویت خواهد شد. از جمله ورزش‌هایی که پیشنهاد می‌شود می‌توان به تمرینات کششی و فشاری اشاره کرد.

تمرینات کششی

یوگا یکی از آن تمرینات کششی است که باعث بهبود و تقویت گردش خون در عضلات شده و بدین ترتیب درد تسکین خواهد یافت.

استراحت

استراحت یکی دیگر از راهکار‌هایی است که برای کاهش درد  و ناراحتی میان دو کتف پیشنهاد می‌شود.

کمپرس آب گرم و سرد

استفاده از کمپرس آب گرم و سرد هر یک به مدت ۱۵ دقیقه و هر چهار ساعت یکبار برای تسکین درد و ناراحتی در ناحیه بین دو کتف پیشنهاد می‌شود.

ماساژ درمانی یا فیزیوتراپی

این روش درمانی با انتخاب یک پزشک با تجربه می‌تواند بسیار مؤثر واقع شود. در طول ماساژ درمانی، پزشک با انجام تمریناتی در این ناحیه باعث می‌شود تا بافت عضلانی بین دو کتف آرام شود.

دارو‌های ضد التهابی

برخی از دارو‌های ضد التهابی مانند ایبوپروفن نیز می‌توانند در تسکین درد بین دو کتف مفید واقع شوند. در برخی از موارد که بیمار از درد شدیدی شکایت می‌کند، ممکن است پزشک تزریق کورتون را پیشنهاد دهد.

عمل جراحی

گرچه برای درمان درد و ناراحتی بین دو کتف به ندرت پیش می‌آید که عمل جراحی پیشهاد شود، اما در برخی از موارد پزشک متخصص ممکن است برداشتن بافت و یا ترمیم تاندون‌شانه را پیشنهاد دهد. سنگ کیسه صفرا یکی دیگر از دلایلی است که باعث ایجاد درد بین دو کتف می‌شود که در این صورت نیز جراحی تنها راه ممکن برای ر‌هایی از این درد آزار دهنده است.

آیا فیزیوتراپی باعث کاهش درد بین دو کتف می‌شود؟

فیزیوتراپی یکی از اولین و مهمترین درمان‌هایی است که معمولا پزشکان ارتوپدی آن را تجویز می‌کنند. در فیزیوتراپی با استفاده از کارهای مختلف سعی می‌شود که ناحیه ملتهب درمان شده و به تبع کاهش التهاب، درد در آن ناحیه و اطراف آن کم خواهد شد.

فیزیوتراپی مجموعه‌ای از روش‌های درمانی غیر تهاجمی است که شامل موارد زیر می‌شود:

  • استفاده از تحریک الکتریکی: با استفاده از TENS که الکترودهایی است که به عضلات مختلف چسبانده می‌شود، با شوک الکتریکی سعی می‌شود حالت انقباض و انبساط در عضله ایجاد شده و با این کار با تقویت عضله مورد نظر، درد در ناحیه کاهش می‌یابد.
  • تمرینات ورزشی مخصوص: فیزیوتراپیست تحت نظر پزشک متخصص ارتوپدی، ورزش‌هایی را به شما آموزش خواهد داد که همزمان با افزایش دامنه حرکتی، می‌تواند قدرت عضلات شما را افزایش دهد. با افزایش دامنه حرکتی درد به مرور کاهش خواهد یافت.
  • استفاده از التراساند: استفاده از التراساند یا مافوق صوت یکی از جدید روش‌های فیزیوتراپی است که در آن یک دستگاه مخصوص با انتشار صداهایی فراصوت که گوش انسان قادر به شنیدن آن نیست، اعصاب و عضلات را در عمق بدن تحریک کرده و با افزایش خونرسانی به آن نواحی، تورم و التهاب را کاهش خواهد داد.
  • گرما و سرما درمانی: مشابه با کاری که در منزل انجام می‌دهیم، با استفاده از لامپ‌های اینفرارد (نور قرمز)، ناحیه دردناک گرم شده و گرما بعد از وجود آسیب به کاهش درد شما کمک می‌کند.
  • استفاده از سوزن خشک: سوزن خشک که در عامه به آن طب سوزنی گفته می‌شود، روش درمانی جدیدی است که در آن با استفاده از سوزن‌های خشک و بلند، اعصاب پیرامون نواحی دردناک تحریک شده و درد کاهش می‌یابد.

پیشگیری از درد بین دو کتف امکان پذیر است؟

بر اساس مشاهدات و تحقیقات انجام شده می‌توان گفت که بیش از ۸۰ درصد دردهای مشاهده در بین دو کتف که ستون فقرات را نیز تحت تاثیر خود قرار می‌دهند، به دلیل سبک زندگی ما ایجاد می‌شوند. پس می‌توان با کارهای نسبتا ساده نسبت به کاهش این دردها و پیشگیری از مبتلا شدن به این دردها اقدام کرد.

  1. ورزش روزمره به اندازه ۳۰ دقیقه می‌تواند بدن شما را شاداب نگه داشته و دردها را از شما دور نگه دارد.
  2. استراحت کردن یک رکن اساسی برای انجام کارهای طولانی است. همیشه در هنگام انجام کارهای تکراری و طولانی به صورت متناوب، به بدن خود استراحت دهید. هر ۱ ساعت ۱۰ دقیقه یا هر ۲ ساعت ۱۵ دقیقه استراحت می‌تواند به بدن شما کمک کند که با انرژی بیشتری کارها را انجام دهد.
  3. اگر می‌خواهید بار نسبتا سنگینی را جا به جا کنید، از یک سمت بدن خود استفاده نکنید. تا جای ممکن برای بلند کردن و جا به جا کردن بارهای سنگین، از ابزار مناسب استفاده کنید. اگر نیاز است که این کار توسط خودتان انجام شود، بهتر است بار را بین دو دست خود تقسیم کرده و یا بار را به قسمت‌های کوچک تقسیم کرده و سپس جا به جا کنید. از انداخت کیف کوله بر روی یک سمت خودداری کرده و همیشه دو بند کوله را بر روی بدن خود بیاندازید.
  4. اگر به کار اداری و پشت میز مشغول هستید، ارتفاع صندلی، میز، فاصله کامپیوتر از خود و … را به درستی تنظیم کرده و سعی کنید تا جای ممکن موقعیت بدن خود را نسبت به آن‌ها در بهترین حالت نگه دارید.

منبع: verywellhealth.com

Rate this post

دریافت نوبت معاینه

برای دریافت نوبت می‌توانید از طریق دکمه‌های زیر اقدام نمایید.

مطالعه بیشتر

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
اگر سوالی دارید، برامون بنویسیدx